Skip to content

Historia

Irjala mainitaan nimeltään ensimmäisen kerran Kirsti Arajärven kirjoittamassa Messukylän historiikissa. Vuonna 1540 Takahuhti oli Messukylän talorikkain kylä. Täällä oli 28 taloa. Vuodelta 1550 on mainittu, että irjaiset pitivät Irjalaa, Huikasta sekä Papusta, isäntänä Lauri Irjain. Irjala oli muodostettu ratsumiestilaksi, josta tuli varustaa mies ja hevonen. Irjalan uusi kartanorakennus valmistui 1890-luvun lopussa.

Irjalan ratsutilan viimeinen isäntä oli Kaarle Kustaa Irjala, joka isännöi keisari Nikolain II aikana.  Kaarle Kustaa Irjala joutui vaikeuksiin ja hän myi Irjalan kartanon 9.6.1904 Antti Ulrik Lehtoselle.

Tampereen kaupunki osti tilasta 1/3 osan 31.1.1950 ja loput v. 1954. Tämän jälkeen kaupunki pääsi toden teolla suunnittelemaan alueen asemakaavaa.

Kun Irjalan tila tuli kaupungin omistukseen 1950-luvun puolessa välissä, aloitti päärakennuksessa Irjalan koulu, josta viimeiset oppilaat siirtyivät vuoden 2011 keväällä Ristinarkun kouluun. Tämän jälkeen Tampereen kaupungin toimesta Irjalan kartanon päärakennus kunnostettiin täydellisesti ja uudistettiin pihassa oleva leikkipuisto päiväkotikäyttöön.

Irjalan Omakotiyhdistys kunnosti talkoilla 1980-luvun lopulla Irjalan kartanon pihapiirissä olevan viljamakasiinin.

Historiikkeja: