Skip to content

Irjalan makasiini

Tilan vuokraus: Irjalan makasiini – juhlatila

Irjalan makasiinin ja kartanon päärakennuksen on rakennuttanut Irjalan ratsutilallissuvun viimeinen isäntä Kaarle Kustaa Irjala 1890-luvulla. Edelliset rakennukset olivat tuhoutuneet tulipalossa.

Irjalan makasiini on liittynyt Irjalan omakotiyhdistyksen toimintaan tiiviisti jo vuodesta 1978. Tuolloin yhdistys esitti Tampereen kaupungin viranomaisille, että Irjalan kartanon piirissä oleva viljamakasiini saataisiin yhdistyksen ja muun harrastetoiminnan käyttöön. Hankkeelle oltiin jo tuolloin myötämielisiä, vaikka varsinaista päätöstä ei silloin tehty. Seuraavana vuonna yhdistyksen johtokunnan päätavoitteeksi asetettiin Irjalan makasiinin kunnostushankkeen edistäminen.

Vaikka kuntokartoitusta, rakennussuunnitelmia ja rahoitusmahdollisuuksia selviteltiin useamman vuoden ajan, kunnostustyöhön päästiin vasta kesällä 1986. Tuolloin käytettiin kaupungin myöntämät 200 000 markkaa vesi- ja viemäriliittymiin sekä katon uusimiseen. Varsinaiset työt tehtiin yhdistyksen talkoovoimin.

Vuonna 1987 yhdistys sai kaupungilta  lisärahoitusta makasiinin kunnostuksen jatkamiseen 250 000 markkaa. Yhdistyksen toiminta keskittyikin Irjalan makasiinin kunnostukseen niin tiiviisti, että vuoden 1987 lopulla siellä voitiin järjestää ensimmäiset pikkujoulujuhlat. Juhlissa palkittiin ansioituneita talkootyöläisiä, joista sitkeimmät olivat viettäneet syntymäpäiviäänkin rakennustöiden merkeissä.

Irjalan kartanon länsipäädyn remontti suoritettiin loppuun kevään 1988 aikana.

Irjalan makasiini on valmistumisestaan asti toiminut monien erilaisten juhlien, kokousten ja muiden tilaisuuksien pitopaikkana. Tiloissa järjestetään myös monenlaista harrastustoimintaa sekä lasten iltapäivätoimintaa. Tarkemmat tiedot osoitteesta irjalanmakasiini.fi.

Rakennusta on ylläpidetty tarpeen tullen remonteilla. Lattiat hiottiin ja lakattiin vuonna 2009, ja kalusteet kunnostettiin 2010. Irjalan makasiinin keittiö remontoitiin uuteen uskoon Tampereen kaupungin toimesta vuonna 2012. Eteisen seinät sekä ulko-ovet maalattiin ja puolipanelit pestiin talkoovoimin kesällä 2018. Talvella 2018 lattiat hiottiin ja lakattiin uudestaan.

Historiikkeja: